4327 commits senare – ett år med KIT

May 2, 2016

Tiden flyger när man har roligt sägs det, och så här ett teknik-år på KIT senare är det bara att instämma i kören.

När vi började snickra på vår teknikstack i början av 2015 var det många parametrar och variabler som fortfarande var oklara och det enda vi egentligen visste är att vi inte vet. Med detta i ständig åtanke har vi i, ett relativt högt tempo, mejslat fram det som vi idag kallar för “KIT Platform 2.x – Bianchi”

I maj 2015 skrev jag ett kort blogginlägg om hur vi ser KITs plattform som en enorm möjlighet att återanvända så många färdiga byggstenar, moduler och pusselbitar som vi bara kan. För ett år sedan var vår plattform och stack inte så stor, men mycket har hänt sedan dess.

KIT platform. version 0.1

Idag är KIT en större best, som jag för några veckor sedan försökte beskriva med denna skiss:

KIT Platform. version 2.x

För att kunna komma hit har vi tagit till en hel del färdigt byggmaterial, kombinerat det med ett stort kunnande och slutligen mixat det med vår kännedom om den marknad vi agerar på. Detta låter kanske abstrakt (och till viss del flummigt), men rent konkret är det inte krångligare än (håll i dig, för nu blir det en buzzword-kavalkad):

4327 (and counting) commits

… fördelat över …

34 repositories på GitHub

… skrivna i språk som…

JavaScript, ES6, Typescript, Java, Scala, Python, PHP

… och blandade ramverk och moduler, varav några är ..

 Lumen, AngularJS, Gulp, Restify, Express

… i system och verktyg som …

WordPress, Nodejs, Kafka, Secor, Zookeeper, Thumbor, Mongodb, Nginx, AWS (EC2, S3, EMR), Docker, Heroku

… samt ett antal ovärderliga tjänster där vi bland annat kan nämna …

Google Analytics, GoSquared, Prerender.io, Instant Articles, TravisCI, Geckoboard, Slack, New Relic, och Healthchecks.io

… vilket bland annat resulterat i …

113 releaser av vår WordPress-installation

… och ..

162 driftsättningar av kit.se

-------

Vad har vi då lärt oss under detta första år?

Först och främst är det alltid en utmaning att kunna vara tillräckligt agil i sina arbetsmetoder. Vi valde att testa en variant av Scrumban där vi en gång i kvartalet gör en grov planering som sedan ligger till grund för de kortare ”sprintar” som i sin natur skapat utrymme för att snabbt kunna agera på eventuella puckar som dykt upp från sidan.

Vi har även jobbat stenhårt med tänket kring en MVP, en minsta möjliga produkt (Minimum Viable Product), som kortfattat går ut på att skapa sin produkt i cykler och iterationer där man hela tiden försöker hitta en minsta nivå där produkten fungerar för att sedan bygga om/ut där det behövs inför nästa version.

Slutligen: KIT är ett API. Eller, vår plattformsarkitektur är i alla fall det. Detta har möjliggjort att vi både snabbt ställa om vårt dagliga arbete för att till exempel rappt få Instant Articles på banan. Det genomsyrar allt vi bygger; våra tjänster ska kunna (slash måste) stå för sig själv, och ska gå att prata med genom REST eller köer.

Mycket har hänt under ett år; det kommer mera.

/Christoffer, @chredd

Hey, want to know more about Story Engine?

Contact us and we'll tell you all about it!

By providing us with your contact information you give us permission to store your details. You can also choose to subscribe to our newsletter. All handling of personal data will be done in accordance with our privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form

recent posts